Fiets clinics NederlandFietsvaardigheid e-bike

Fietsvaardigheid op de elektrische fiets is eigenlijk een noodzakelijke training voordat of meteen nadat je een zogenaamde e-bike hebt gekocht.

Fietsvaardigheid ouderen en elektrische fiets

De elektrische fiets of e-bike zien we steeds vaker op straat verschijnen. De trapondersteuning zorgt er voor dat je met een lichte trapbeweging toch vlot vooruit gaat. Velen onderschatten de snelheid van deze fiets. Bochten maken, remmen en afstappen, wegfietsen zijn allemaal anders als op een gewone fiets. In een ochtend of middag worden deze en andere behendigheden op de e-bike geleerd. Ook wordt uitgelegd hoe om te gaan met de instellingen op de display van de fiets. Met zuinig rijden kun je een grotere afstand fietsen. Hoe je dit kunt doen wordt tijdens de training uitgebreid verteld.

Tijdens een e-bike test dag is het zelfs mogelijk om een nieuwe e-bike uit te proberen.


Met de fietsvaardigheidstrainingen voor ouderen op hun eigen stadsfiets, toerfiets of elektrische fiets proberen we het stijgende aantal verkeersslachtoffers onder de ouderen terug te dringen. In een groot aantal steden en dorpen wordt deze training door Fiets Clinics Nederland verzorgd namens de gemeente of door een locale fietsenwinkel.

Per middag kan een groep van ca 30 mensen de training volgen. Meestal doen we dat op een grote lege parkeerplaats bij een sportvereniging of voetbalveld. Na een warming-up die afgestemd is op de doelgroep en van belang is voor bijvoorbeeld een groepsfietstocht, beginnen we met praktische fietstrainingen. Door middel van het uitzetten van pionnen worden verkeerssituaties geschetst waarbij uitleg en praktische oefeningen de fietsveiligheid bevorderen. We benaderen ook een paar locale fietshandelaren of zij een paar e-bikes ter beschikking willen stellen tijdens de training, of de training wordt georganiseerd door een locale fietsenwinkel. Op die manier is het mogelijk dat de deelnemers verschillende elektrische fietsen kunnen testen. Voor deze optie zijn we wel afhankelijk van de medewerking van de fietshandelaren.

Neem met ons contact op om de mogelijkheden door te spreken.