Fiets clinics NederlandFietsvaardigheidsles basisschool

In het kader van "Goed, gezond en beter blijven fietsen" staat ook veiligheid bij ons hoog in het vaandel. Gezondheid, bewegen en veiligheid zijn de kernpunten in het voortbestaan van scholen en bedrijven. Vandaar dat hier de nadruk ligt bij fietstrainingen voor deze groepen

Scholen

Fietsvaardigheid voor schoolgaande jeugd is geschikt voor jongeren vanaf de bovenbouw tot en met tieners op het voortgezet onderwijs.

In de omgeving van school of op het schoolplein wordt behendigheid op de fiets bijgebracht. De kinderen leren op een speelse manier betere controle te krijgen over hun fiets. Het programma bevat naast theoretische uitleg een afwisseling in individuele vaardigheden en behendigheidsspellen in groepsverband. De kinderen kunnen deelnemen met hun eigen fiets.

Het is een ideaal programma ter voorbereiding naar het voortgezet onderwijs, fietsdiploma of als alternatief voor lichamelijke oefeningen(gymles).

School programma

Door middel van spelelementen wordt aandacht geschonken aan kijken, bochtentechniek, remmen, schakelen, positie op de fiets en veiligheid.
Theoretische gedeelte bestaat uit het belang van goed en veilig bewegen en uitleg waarom een fiets goed onderhouden moet worden.

De lessen bestaan uit:

WARMING UP:
  • Slakken race, fietsbehendigheid, voetbal of vossenjacht
KERN:
  • BALANS: Met één hand fietsen, remmen, stoppen en stilstaan
  • KIJKEN: Slalom, dubbele slalom, smal pad, ribbelstrook
  • OBSTAKELS: Schuine stoeprand, losse ondergrond, drempels
  • VERKEER: Verschillende verkeerssituaties worden nagebootst
THEORIE:
  • Verlichting en reflectors, bagage, bandenspanning, mobieltje
Het is niet zo dat alle oefeningen altijd gedaan worden. Dat hangt vaak af van de grootte van de groep en de activiteit van de groep. Altijd bestaat de les uit een warming up, een aantal oefeningen uit de vier kernthema's en de theorie.

Vaardigheid

De les word gegeven door een beroepsinstructeur, deze komt in originele fietskleding de les geven. Het is vertrouwd als er hulpouders of leraren bij aanwezig zijn, maar dat hoeft niet.
We hebben certificaten bij voor de leerlingen die meedoen. Van de school wordt verwacht dat zij de namen van de deelnemende kinderen hier op invult.
De lessen voldoen aan de werkwijze en procedure verkeerseducatie zoals opgesteld door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.

Thema

Als u op school een bepaald thema behandeld dan stemmen we onze trainingen in overleg met u op dit thema af. Enkele voorbeelden zijn: "We gaan weer naar school", "Nul verkeersdoden", "De Fiets", "Verkeersdiploma"

Seef op school


verkeersborden


lage fietswip


verkeersdrempel


schuine stoeprand